Саке – любопитни факти за традиционната японска напитка в грижата за кожата

Саке – любопитни факти за традиционната японска напитка в грижата за кожата

10 април 2023
  • Сподели:

Едно от нещата, с които японските жени се гордеят особено много, е сияйната, гладка и нежна кожа на лицата им.

 

Още първите западни пътешественици, слезли на бреговете на Страната на Изгряващото Слънце, били очаровани от неподправената красота на японките и техните изискани маниери.


Известно е, че употребата на тежък грим в Япония е била много популярна сред висшите слоеве на населението, като сред гейшите е била ежедневие. Но как е възможно това да не вреди на кожата на лицата им?

Оказва се, че не само е възможно, но и тайните за това не са много и не са особено трудни за прилагане.

Една от тези тайни е традиционната японска напитка саке.

 

Kiku Masamune

 

Според традиционната японска медицина, ежедневната консумация на саке, няколко пъти дневно, по 10-15 грама, „Затопля тялото вътрешно, като едновременно с това засилва кръвообращението“.
Външните приложения на тази напитка обаче имат много по-изразен ефект върху кожата и също са се прилагали и се прилагат и до днес, като напоследък популярността им извън Япония става все по-голяма.

 

Най-простият начин е като се добавят една или две чашки саке във водата във ваната. Такава вана е не само много успокояваща, но и действа невероятно благотворно на кожата на цялото тяло.


Освен като добавка за вана, в Япония сакето се използва в много козметични продукти като лосиони, кремове и маски още от най-дълбока древност.

 

На какво се дължат тези благотворни свойства на напитката? Отговорът е – в уникалния му състав.

 

На първо място, сакето е изключително богато на аминокиселини. Това се дължи на основната суровина, от която се произвежда – оризът. Аминокиселините в сакето подхранват най-горния слой на кожата, изсветляват я, подобряват еластичността й, запазват я млада и сияйна.

Сакето е богато на коджикова киселина, за която е доказано, че изсветлява и озарява кожата и ферулова киселина, която помага за намаляване на фините линии и бръчки.

Друго важно съединение е арбутинът. Арбутинът притежава меко и естествено избелващо свойство, като освен това потиска прекомерния синтез на меланин, който се засилва с напредването на възрастта.

 

Свободната линолова киселина, която също се съдържа в голямо количество в саке, също има избелващ и регулиращ нивото на меланин ефект.

  

В процеса на производство на тази напитка се използва един специален вид благородна плесен наречена Киджи – Aspergillus flavus. При ферментацията на оризовите зърна, тази плесен отделя една много особена киселина, която се запазва в готовото Саке – коджикова киселина. Тази киселина потиска синтеза на тирозиназата, която е основен фактор в производството на меланин. Освен избелващ ефект, тази киселина предотвратява натрупването на глекозиращи вещества, което води до втвърдяването на колагена и води до появата на бръчки.

 

Mitomo

 

Освен всички изброени до тук вещества, сакето съдържа и съединението суцинат, което има стягащ ефект върху повърхностния слой на епидермиса.

 

След всичко казано до тук, макар и съвсем накратко, едва ли може да има съмнение в уникалните козметични и здравословни ефекти на сакето върху човешкото тяло. Така че, ако още не сте го проверили лично, съветът ни е – не се колебайте!